Hur fungerar ett smslån?

Ett smslån är i grund och botten ett privatlån eller blancolån som det också heter. Det innebär alltså att du inte lämnar någon säkerhet till långivaren, som du gör exempelvis vid ett bolån. Men det finns en hel del skillnader i den typen av lån man oftast menar när man använder benämningen smslån. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om smslån.

Smslån är ett snabblån
Smslån är en lånemetod du använder dig av när du behöver pengar snabbt – bäst smslån. Du behöver inte vänta till nästkommande bankdag, utan oftast kan du få pengarna inom 15 minuter oavsett vilken tid på dygnet du ansöker om lånet. Den här typen av lån bör du endast använda när du är i akut behov av pengar mycket snabbt.

Mindre summor
Det finns olika typer av snabblån och smslån handlar oftast om mycket små summor pengar. Vanligaste är att man använder sig av det här lånet när man behöver låna en eller några tusenlappar.

Hur ansöker man om ett smslån?
Namnet smslån kommer från att man för några år sedan skickade sms till ett nummer med det lånebelopp man önskade låna. Även om du kan hitta låneförmedlare även idag d

Din ekonomi - Smslån

är det är tillvägagångssättet är det inte lika vanligt. Tack vare att tekniken har gått framåt är det idag vanligare att man ansöker om lånet online. Du kommer dock ändå använda mobilen och verifiera dig med mobilt BankID.

Men det fungerar ungefär likadant som när det faktiskt var ett lån du ansökte om via sms. När du har hittat en långivare du vill låna ifrån fyller du i en ansökan online där du anger beloppet du vill låna. Du kommer sedan att få verifiera dig med ditt BankID, varpå en kreditupplysning görs på dig. Den sker omedelbart och utifrån den får du besked direkt om du har beviljats lånet. Om du har blivit beviljad lånet anger du vilket konto du vill få pengarna insatta på, och kan sedan räkna med att du har dina pengar omgående.

Att tänka på när du tar smslån
Smslån är ett lån som räknas som en högriskkredit och du bör därför tänka efter om du verkligen behöver ta lånet eller om du kan lösa det på något annat sätt. Eftersom kraven för att få ett smslån beviljat är mycket låga är istället räntorna och avgifterna vanligtvis höga. Det här innebär att du i slutändan kommer ha betalat mycket mer än vad själva lånesumman var.

Med det sagt betyder det inte att du aldrig bör ta ett smslån, det kan finnas situationer du hamnar i där du helt enkelt behöver ha pengarna mycket snabbt. Om du vet med dig att du kommer kunna betala av lånet enligt plan, kan du då välja att använda dig av ett smslån.

Titta på effektiv ränta
En del smslån är räntefria men har istället fasta avgifter. Det innebär att istället för att betala en viss ränta på den kvarvarande lånesumman, betalar du en fast avgift varje månad till dess att lånet av avbetalt. För att kunna göra en rättvis jämförelse med andra lån är det därför bra att du tittar på den effektiva räntan. Den anger nämligen hur mycket du betalar i ränta totalt, inräknat med fasta avgifter. Effektiv ränta måste alltid anges för ett lån och finns till just för att du som konsument enklare ska kunna jämföra olika lånevillkor.

Kort återbetalningstid
Syftet med ett smslån är att du ska få pengarna snabbt, men också att du ska betala tillbaka det relativt snabbt. Återbetalningstiden på smslån kan därför vara kort och det är något du behöver kolla upp innan du tar emot ett lån.